utrett

Dödskalleapor kan bli 23 till 37 centimeter långa. Sen tillkommer en 35 till 42 centimeter lång svans. Pälsen är kort och tät. Dödskalleapans nos är svart och hjässan mörk. Ansiktet och öronen är vita och kroppen gulbrun till gulgrön med en antingen vit eller lite gulvit undersida.Den har fått sitt namn efter ansiktet. Anmärkningsvärt är att deras hjärnvikt är störst i förhållande till kroppsvikten av alla primater. Förhållandet är 1:17 medan det hos människan ligger vid 1:35.

Utbredning

De lever i djungeln i norra och centrala Sydamerika, söderut till Bolivia och Brasilien. De finns också i Centralamerika, norrut till Costa Rica.

Levnadssätt

De lever i flockar på ungefär 30-40 djur i fuktiga skogar och längs flodstränder. De äter frukter och insekter. Ibland tar de även nötter, knoppar, ägg och mindre däggdjur. Trots namnet dödskalleapa är de väldigt livliga apor.

 

 

okej, dom äter insekter, men tror knappast dom äter prickikorv. på riktigt.

(i filmer gör dom väl det, där kan man ju gra allt.)


Kommentarer
Postat av: Syster

Vad gulligt att du skulle googla på herr nilsson-apor:) vilken tur att du var vaken och vilken tur att du inte bet sönder någon tand eller hann svälja smycket, då hade det inte gått så bra :( tack för i onsdags! det var jättetrevligt och mysigt! puss

2010-04-30 @ 18:34:59
URL: http://jennyfilipsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0